American pie eli omenapaiNostettu

Omena, luumut, päärynät sun muut hedelmät mehevöittävät amerikkalaisen pain  eli amerikkalaisen, kannellisen omenapiirakan.

Helppo

American pie eli omenapai
Valmistusaika
Kypsymisaika
Passiivinen valmistusaika 2tunti 10min

Ainekset

4 henkilölle

Täyte

  • 6 kpl hapanta omenaa
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 1 rkl kaneli-sokerisekoitusta
  • 2 1/2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 kpl sitruunan kuori raastettuna
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl sulatettua voita
  • 1 dl rouhittua pistaasia

Taikina

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 200 g kylmää voita tai margariinia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 4 rkl vettä

Päälle

  • 2 rkl siirappia
  • 1 rkl kiehuvaa vettä

Ohjeet

 

Tämän reseptin innoitusta on haettu aina Ameriikasta asti. Lue juttu 1920-luvun paipaikasta niin sinäkin pääset tunnelmaan!

Mittaa rasva ja jauhot monitoimikoneeseen ja sekoita murumaiseksi seokseksi. Lisää sitruunamehu ja vesi. Anna koneen käydä hetki, kunnes aineksista muodostuu taikinapallo. Jaa taikina kahteen osaan. Muovaa palat palloiksi, litistä hieman ja kääri kelmuun. Pidä taikinapalloja jääkaapissa pari tuntia. Ota toinen taikinapala noin 10 minuutiksi leivinpöydälle lämpiämään. Kauli pala noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi, joka saa olla hieman isompi kuin vuoka (halkaisija noin 23 cm). Painele taikinalevy piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja nosta vuoka jääkaappiin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pese omenat ja leikkaa ne ohuehkoiksi viipaleiksi. Sekoita muut täyteainekset kulhossa. Lisää joukkoon omenaviipaleet ja pyörittele ne varoen mausteseoksessa. Ota toinen taikinapala jääkaapista lämpiämään. Kaada täyte vuokaan pohjataikinan päälle. Asettele omenaviipaleet siten, että keskelle syntyy korkeampi keko kuin reunoille.

Kauli toinen taikinapala kanneksi ja painele se vuokaan täytteen päälle. Pistele pintaan haarukalla aukkoja. Paista piirakka 225-asteisen uunin alaosassa 15 minuuttia, laske lämpö 200 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin 45 minuuttia. Sivele kuuma piirakka siirappivedellä. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Kirjoita ensimmäinen arvostelu

(5/5)