Metsänomistajan vaimo

Heh, Kalastajan vaimon bloginimen innoittamana kirjoitan kesäpuuhista, joihin saa halutessaan osallistua, kun perheen päällä on hoidettavanaan metsää.

 

 

Metsän lannoittaminen

Metsänhoitoyhdistys neuvoi lannoittamaan mäntymetsän. Tarjolla oli metsänhoitoyhdistyksen toteuttama lannoitteen käsin levitys ja DIY-versio. Hintatarjous oli 350 € per hehtaari, sisältäen lannoitteet, ALV 0. Päädyimme viskomaan lannoitteen metsään itse.  12 suursäkkiä lannoitetta maksoi 2750 € arvonlisäveroineen. Salpietaria on ohjeistettu levittämään hehtaarille 550 kg. Määrän levitettiin 14 hehtaarille, mikä olisi maksanut Metsänhoitoyhdistyksen tekemänä siis noin 6000 € sisältäen työn, lannoitteet ja arvonlisäveron.  Työpalkkaa jäi näin ollen itse tehtynä 3250 €. Aikaa kului 4,5 tuntia per hehtaari, yhteensä noin 60 tuntia eli tuntitaksa tekijöilleen oli 54 € per tunti mieheen/vaimoon.

 


-koneet helpottavat huomattavasti-

 

Välineet

Työn aloittaminen vaati järjestelyjä. Koska ajelu metsään ilman kaikkea tarpeellista on todella turhauttavaa, kirjoitin listan kaikesta siitä romppeesta, jonka metsään lannoitesäkkien vierelle roudasimme:

  • Mönkijä ja peräkärry, bensaa, bensasuppilo/tratta, avaimet ja lukot koneisiin sekä varastoihin, kuormaliinoja
  • Lapparit, ämpäreitä, suojapressu avoimille lannotteille, mönkijälle, peräkärryn päälle
  • lannoitevakat remmeineen (rautalankaa, remmien kiinnittimet tuppaavat irtoamaan ja yksi pääsikin katoamaan), Letherman tai sakset säkkien aukomiseen, punaista merkkausnauhaa, GPS-laite, jos rajat tai palstan paikka epäselvä ja silmälasit
  • Pitkähihaista päälle (TÄRKEÄÄ!), lippis, hyvät kengät, tiukat hansikkaat, joista lannoite ei pääse sisään
  • Vettä ja ruokaa, roskapussi.
  • ensiapupakkaus ja suolaliuosta haavan hoitoon, punkki- ja hyttyskarkotetta, vessapaperia.
  • Metsurin kypärä radiolla, jos haluat poppikoneen soimaan
  • Harja peräkärryn siistimiseen

Kun työurakka päättyi, kamat pakattiin, kaikki muoviroska siivottiin tarkasti pois luonnosta ja mönkkärin peräkärry pestiin vedellä.

 


– Metsäsalpietaria muutama kilo. Isot ulkosäkit säilytin, yhden jopa kahvallisena. Ajatus on hyödyntää niitä syyslehtien keruussa ja talvella halkojen vetämisessä liiteristä taloon. –

 

Urakan eteneminen

Suursäkit avattiin ja noin kolmannes lannoitteesta ämpäröitiin mönkijän peräkärryyn. Sitten ajeltiin palstan kulmaan ja edettiin järjestelmällisesti koko alue lannoitetta heittäen ja linjoja puukepein ja punaisin nauhoin merkiksi jättäen.

Ekana päivänä saatiin työmaa perustettua ja yksi testisäkki levitettyä. Toisena päivänä meni kolme säkkiä metsään. Alku oli vaikeakulkuista ja pitkän kuljetusmatkan päässä, sitten homma selkeytyi tasaiselle ja lähemmäs säkkejä päästyämme. Olin poissa pari päivää urakasta ja mies heitti itsekseen hyvän määrän lannoitetta. Tehoton vaimo? Ainakin pienikätisempi. Ja koska haimme aina porukalla lannoitekärryn täyteen, meni matkoihin iso osa työajasta.

 

 

– imusuonitulehdus, kansankielellä verenmyrkytys –

 

Pitkät hihat & lahkeet suojaavat

Tarvikelistaan kirjoitin suojaavan pukeutumisen olevan tärkeää. Sain tuta sen tällä viikolla.

Aloitin lannoitteen lapioinnin kärryyn ilman pitkähihaista. Epäonnekseni raapaisin ranteen kevyesti  lannoitevakan etureunassa olevaan muoviseen kantohihnalenkkiin. Raapaisusta ei näyttänyt jäävän mitää jälkeä. Laitoin hanskat käteen ja vielä hihankin siihen päälle ja menin hommiin. 4 tunnin päästä ranteessa oli punainen, kuumottava patti. Pieni punktiokohta, kuten lääkärikielellä ihon rikkoumaa näytetään kutsuvan, eritti painetta purkaakseen kudosnestettä. Hain antibiootit ja jatkoin lannoituta. Illalla havaitsin ranteesta kainaloa kohti etenevän punaisen viivan. Se oli imusuonitulehdus, kansanomaisesti verenmyrkytys. Päivystyksessä sain illalla ja aamulla antibioottia suoneen ja vielä kolmannen annostuksen seuraavana päivänä lihaspistoksena. Jahka tästä tokenen ja tulehdus on rauhoittunut, palaan hommiin. Metsässä käveleminen lannoitekaukalo kaulalla on tosi tehokasta linjoille. Painoa putosi pari kiloa, jee.


– lannoitevakat, kevyt lappari ja pressu –

 

 -peräkärryn pohja syöpyi lannoitteen ja kosteuden yhteisvaikutuksesta-

Mitä on metsäsalpietari?

Metsäsalpietari on siisti, päällystetty väkilannoite. Puhutaan NPK-lannoitteesta 27-0-1. Koodi säkin kyljessä tarkoittaa, että valmisteessa on typpeä eniten, ei lainkaan fosforia ja hiukan kaliumia. Lisäksi seoksessa on pieniä määriä magnesiumia, rikkiä ja booria eli samoja aineita kuin metsäpohjassa luonnostaan.

Lannoittaminen nopeuttaa metsän kasvua. Puut järeytyvät ja hakkuuaika koittaa nopeammin. Puun vuosirenkaissa näkyy kaadettaessa loppuvuosien hyvä kasvuvauhti. Sanovat, että tulee hötöpuuta; ei käy puusepän vastiviin töihin mutta rakennuspuuksi kylläkin. Metsän tuottoennuste nousee ja aluskasvillisuus kuten metsämarjat voivat entistä paremmin. Vahva puu toimii CO2-nieluna.

 


-kuiva mäntykangas sopii erinomaisesti lannoitettavaksi-

Sinne jäivät puut kasvamaan. Illan sade liuottelee ravinteet maapohjaan, josta puu ottaa ne talteen.

 

Luomua vai ei?

Metsää ei tarvitse merkitä mitenkään lannoituksen jälkeen. Merkintä- tai valvontavelvollisuus on luomumarjaa myyvällä. Hänen tulee varmistua siitä, että kasvupaikka täyttää luomuvaatimukset.

 


12 säkkiä oli sopiva setti 3 viikon lomaan. Jää aikaa muuhun ja voi täsmätä lannoittamistyön poutapäiviin. Sateella hommaa ei säkkejä kannata raottaakkaan. Ensi kesänä toiset 12 säkkiä? Mikä jottei!


All rights reserved © Design & Developed by Cakeaway