Valmistan vohvelit ilman reseptiä näppituntumalla. Otan hyvissä ajoin, mielellään edellisenä iltana leipäjuuren jääkaapista ja ruokin sen. Kuullostaa aivan virtuaalilemmikki Tamagotchilta, jota lapset eivät saaneet viedä päiväkotiin ja se siksi päätyi joskus mukaan työpaikalleni päivähoitoon. Kotijääkaappini valkoista, japanihenkistä taikinajuuripurkkiani kutsumme Fukushimaksi, koska se voi ajoittain olla hyvinkin energinen.
Unelma-aamiainen voi koostua esimerkiksi seuraavista aineksista: paistetusta kananmunasta, pekonista, köyhien ritareiden tavoin paistetuista paahtoleivistä sekä kahvista. Jotta kaikki on kuumaa ja rapeaa, on paistojärjestys olennainen.
Kuivatuista hedelmistä keitetty hedelmäkeitto, tuttavallisemmin sekametelisoppa tarjotaan riisipuuron kera.
Keitetyistä punajuurista, ruisleivästä ja säilötyistä silakoista koostat mahtavat punajuurieivät.
Porkkanalaatikko on jouluherkku. Kuvassa mehevä porkkanasalaatti sämpylän välissä.
Munavoi maistuu erityisen herkulliselta karjalanpiirakoiden päällä. Kevyemmän levitteen saat käyttämällä siihen raejuustoa.
Lohesta, parsakaalista ja ilmakuivatusta kinkusta syntyy maukas ruoka, jota kehtaa tarjota vaikka juhlissakin.
Lammaspaisti kypsyy murevaksi savipadassa leivinuunissa pitkään haudutettuna.
Lampaanpaisti on helppo ja maukas juhlaruoka. Tunnetuin resepti lampaalle on Lemin särä. Kyseessä on koivusta veistetyssä kaukalossa kypsennetty lampaan jalka. Ruoka ja paistoastia ovat molemmat nimeltään särä.
Jogurtin tekeminen kotona on helppoa, kun talosta löytyy jogurttikone. Mikäli konetta ei löydy, tulisi vähintäänkin löytyä hyvä uuni ja lämpömittari. Valmis jogurtti maistuu maukkaimmalta talkkunamurojen ja marjasoseen kera.
Kesämössö on levite tai tahna, joka maistuu leivällä, salaatinkastikkeena tai pihvin lisukkeena.
Päivittäinen puuroannos maittaa kun lisukkeita vaihdellaan. Kirsikkakiisseli ja pellava-mustikkarouhe sopivat talviaamuun.
Kantarellista syntyy hyviin juustoihin yhdistettynä mahtavan makuinen piiras.
Kalattoman sillisalaatti on herkullinen lisuke uusille perunoille ja monelle muulle herkulle. Tätä herkkua söin ensimmäisen kerran Lasipalatsin ravintolassa noutopöydässä. Sen jälkeen sitä onkin tehty joka kesä.
Huanjalla makeutetut uunijuurekset ovat herkullinen lisuke liha- ja kalaruuille. Kasvisruokailijat voivat nauttia ne tofun, hernepihvien tai falafel-pyöryköiden kanssa.
Lounaseväänikin on usein leipää. Tiiviisti kelmuun ja rasiaan käärityt kolmioleivät on siisti kuljettaa ja syödä. Täytteitä vaihtelen mielitekojen ja edellisen päivän tähteiden mukaan. Esimerkiksi tonnikalasta ja majoneesista syntyy herkullinen ja mehevä leiväntäyte.
Munakas on pikaruokaa parhaimmillaan. Sen raaka-aineet löytyvät aina kaapistamme. Paitsi että munakas käy pääruoasta, paistamme niitä usein sunnuntaisin aamupalaksi. Runsas, kasviksia sisältävä munakas tuo mieleen ulkomaanmatkojen hotelliaamiaisten paistopisteet, joiden runsaista höysteistä saa osoitella kokille sormella mieleisensä täytteet. Munakas maistuu hyvältä myös kylmänä. Joulukinkun jämät tulee käytettyä tarkkaan munakkaissa.
Harrastan golfia ja liikun sen myötä paljon ulkosalla. Väylältä toiselle siirryttäessä saatan törmätä herkkutatteihin, jotka raapaisen vauhdilla mukaani. Kotona puhdistan tatit, siivutan ne ja paistan ne pannussa kypsiksi. Päivän ulkona oltua onkin jo kova nälkä, jonka muhkea tattileipä saa katoamaan. Jos koko perheellä on nälkä, teen tateista pasta-annokset. Maustan sen yksinkertaisesti oliiviöljyllä, valkosipulilla ja parmesaanijuustoraasteella. […]
Sienimetsästä palattua puhdistan saaliin ja valmistan siitä kesemmällä heti lämpimät leivät ja syyskylmällä kuuman keiton. Saaliin varalta pidän kotona aina muutaman tölkin ruokakermaa tai kasvirasvapohjaista rasvasekoitetta.
Syksyn myötä illat venähtävät helposti ulkosalla pihatöissä. En halua syödä myöhään illalla enää tukevasti vaikka kaipaankin lämmintä ruokaa. Tällöin kokoan kasviksista runsaan annoksen ja kypsennän keon kukkuralle kanaa, kalkkunaa tai parsakaalia.
Tonnikala on kummallinen raaka-aine. Se soveltuu mitä eriskummallisiin ruokiin, vaikkapa pannariin. Pala pannaria salaatin kanssa on helppo iltapala-annos.
Muhkea ja rapea jäävuorisalaatti on hyvä aines talviseen salaattiin. Lisään joukkoon fetajuustoa ja antamaan makua ja suolaisuutta. Kastikkeeksi valutan viinietikkaa ja oliiviöljyä.
Rapsakka kyssäkaali sopii samoihin ruokiin kuin lanttu ja nauris. Kaikkien kovien juuresten käsittelyyn on parasta valita talon suurin veitsi. Kun kantaosa leikataan pois, juures pysyy hyvin paikoillaan leikkuulaudalla ja kuoren voi leikata pois reiluina paloina. Leikkaan juurekset naposteltaviksi tikuiksi. Raastettuna kyssäkaali maistuu myös lämpimissä leivissä.
Fenkoli tuoksuu raikkaalle ja puhtaalle. Sen seuraan poimin kaupan omenoista mieluiten vihreän granny smithin. Aineksista sekoitan tuoksuvan salaatin kala- ja kanaruokien lisäkkeeksi. Kuva ei ole kyseisestä salaatista, lopputulos näyttää herkullisemmalta =)
Värikäs punajuurisalaatti saa reilun, sipulisen maun neljästä eri sipulisortista. Salaatin voi tarjota kylmänä tai kuumana liha-aterian höysteenä.
Kun päätän kutsua vieraita kylään, vaikkei siihen suoraan sanottua sillä hetkellä olisikaan ollut aikaa, kerään kaupasta tarjoiluun superhelpot ainekset: parin minuutin tattaripastaa, käyttövalmista salaattisekoitusta sekä kypsää kanaa. Salaatti soveltuu myös keliaakikolle. Loistava resepti kevään juhliin.
Purjolla maustettu perunasosekeitto on edullinen ruoka. Arkisen keiton aateloi persilja-pistaasipistou.
Maukas ja edullinen porkkanasosekeitto maistuu aikuisille ja lapsille. Curry sopii loistavasti porkkanan makuun!