Valmistan vohvelit ilman reseptiä näppituntumalla. Otan hyvissä ajoin, mielellään edellisenä iltana leipäjuuren jääkaapista ja ruokin sen. Kuullostaa aivan virtuaalilemmikki Tamagotchilta, jota lapset eivät saaneet viedä päiväkotiin ja se siksi päätyi joskus mukaan työpaikalleni päivähoitoon. Kotijääkaappini valkoista, japanihenkistä taikinajuuripurkkiani kutsumme Fukushimaksi, koska se voi ajoittain olla hyvinkin energinen.
Lohesta, parsakaalista ja ilmakuivatusta kinkusta syntyy maukas ruoka, jota kehtaa tarjota vaikka juhlissakin.
Lammaspaisti kypsyy murevaksi savipadassa leivinuunissa pitkään haudutettuna.
Jogurtin tekeminen kotona on helppoa, kun talosta löytyy jogurttikone. Mikäli konetta ei löydy, tulisi vähintäänkin löytyä hyvä uuni ja lämpömittari. Valmis jogurtti maistuu maukkaimmalta talkkunamurojen ja marjasoseen kera.
Päivittäinen puuroannos maittaa kun lisukkeita vaihdellaan. Kirsikkakiisseli ja pellava-mustikkarouhe sopivat talviaamuun.
Munakas on pikaruokaa parhaimmillaan. Sen raaka-aineet löytyvät aina kaapistamme. Paitsi että munakas käy pääruoasta, paistamme niitä usein sunnuntaisin aamupalaksi. Runsas, kasviksia sisältävä munakas tuo mieleen ulkomaanmatkojen hotelliaamiaisten paistopisteet, joiden runsaista höysteistä saa osoitella kokille sormella mieleisensä täytteet. Munakas maistuu hyvältä myös kylmänä. Joulukinkun jämät tulee käytettyä tarkkaan munakkaissa.
Sienimetsästä palattua puhdistan saaliin ja valmistan siitä kesemmällä heti lämpimät leivät ja syyskylmällä kuuman keiton. Saaliin varalta pidän kotona aina muutaman tölkin ruokakermaa tai kasvirasvapohjaista rasvasekoitetta.
Syksyn myötä illat venähtävät helposti ulkosalla pihatöissä. En halua syödä myöhään illalla enää tukevasti vaikka kaipaankin lämmintä ruokaa. Tällöin kokoan kasviksista runsaan annoksen ja kypsennän keon kukkuralle kanaa, kalkkunaa tai parsakaalia.