Hapanjuurivohvelit aamupalalla

Olen viettänyt viime kesinä paljon aikaa Ahvenanmaalla ystäväni Robertin perinnetalossa. Perinteisessä puutarhassa riittää touhuttavaa kahdelle, ja satoa jaettavaksi myös ystäville. Olemme hillonneet valtavat määrät luumuja, puristaneet omenamehua ja pakastaneet kevätsipulia, saviheinää, nokkosta, raparperia, marjoja ja kesäsipulia. Viljelemme kasvihuoneessa tomaattia, useita eri lajikkeita. Ne, sekä syksyn suppilovahverot kuivaamme kesät talvet huoneen nurkassa nököttävässä suuressa kuivurissa.

Kasvimaalla on tällä erää tulollaan maa-artisokkaa, shalottisipulia ja hernettä. Kesäkurpitsat ja kurkut odottelevat kesäisempiä tuulia ja maan lämpenemistä. Toukokuu on tänä vuonna viileä ja tuulinen. Luumut ja omenapuut kukkivat komeasti parhaillaan, 16.5.2022. Aurinkoisia päiviä on riittänyt. Tänä keväänä leikkasimme joitakin luumu- ja omenapuita ja teimme koivunmahlasta muutamia pullollisia siirappia.

 

Vanha kunnon valurautainen vohvelirauta.

Vohvelirauta on hyvä pitää tarjottimella ettei puupöytään imeydy rasvaa.

Tapaamme tehdä aamupalaksi hapantaikinavohveleita. Robert löytää paljon tavaroita. Myös komea vohvelirauta on löydetty. Sillä paistuu nopeasti vohvelit isommallekin seurueelle. Tuttavamme löysi viime viikolla samanlaisen, hiukan pienemmän vohveliraudan ja sekin päätyi tänne meille. Väki heittää pois paljon hyvää ja toimivaa. Näissä raudoissa parasta on valurautapinta, jonka saa rasvattua tarttumattomaksi ja tarvittaessa puhdistettua teräsharjalla. Pinnasta saa uudenkiiltävän sitruunahappopesulla. Jos et vielä omista vohvelirautaa, hanki sellainen vaikkapa täällä. Tässä linkki aamuTV-lähetykseen, jossa ihana Sébastien antaa inspiraatiota ja vinkkejä hapanjuurileivontaan enemmänkin: Sébastien Boudet gör surdegsvåfflor – Nyhetsmorgon (TV4)

Hapanjuuritaikinaa käytämme luomuviljelijältä ostamiamme speltti- ja emmervehnäjyviä sekä luomuhernettä. Jauhamme jauhon itse menekin mukaan, jotta kuorikerroksen kaikki ainekset säilyvät mahdollisimman raikkaina vohveleihin saakka.

Lue vohveliresepti täältä. Varioimme lisukkeita jääkaapin ja pakasteen sekä luonnon tarjonnan mukaan. Paistamme vohveleita erityisesti silloin, kun vinttihuoneisiin tai pihan kanadalaiseen koulubussiin tulee yövieraita. Täällä majoittuu paljon väkeä, joita yhdistää kiertotalous, luonnonmukainen elämä, vanhan korjaaminen ja kotikoulu. Majoituksesta voi maksaa pienen korvauksen tai osallistua talon töihin.

Vohveleiden kanssa toimivia makupareja:

  • hilloa, marjoja, hedelmiä, koivusiirappia, hunajaa, jogurttia
  • juustoa ja paprikaa
  • parsaa ja kevätsipulia sekä voita
  • tomaattia, mozzarellaa ja pestoa sekä basilikanlehtiä
  • ranskankermaa tai smetanaa, mätiä, sipulisilppua ja tilliä
  • sienisalaattia ja sipulia sekä timjamia

Pidän itse enemmän suolaisista lisukkeista, briestä ja paprikasta.  Rennot kesäjuhlat järjestämme pitkän vohvelipöydän ja suurten salaattikulhojen äärelle.

 

Parsa on kevään sesonkiherkku. Se maistuu myös vohvelilla hyvän voin ja kevätsipulin kera.

 

Luumupuut kukkivat pihalla Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla luumupuiden kukinnan aikaan.


All rights reserved © Design & Developed by Cakeaway