Pakurin ymppääminen

Aloita pakurin viljely

Kiinnostaako sinua pakurin viljely? Minä sain päähäni ajatuksen kokeilla pakurin ymppäämistä. Tutkin ensin asiaa netistä. Tietoa ei löytynyt paljon mutta kuitenkin riittävästi, jotta uskalsimme miehen kanssa ryhtyä toimeen. Tilasimme pakuriymppejä 1000 kpl Nordic Fungilta.

PAKURIN YMPPÄYKSEN AJANKOHTA

Ymppäys on mahdollista tehdä näin myöhään syksylläkin. Oikeastaan kevät on ainoa poissuljettu ajankohta, koska silloin koivun kylkeen poratusta rei’ästä tulisi ulos mahlaa.

YMPPÄYSVÄLINEET

  • akkuporakone, 10 mm puuporanterä (suosittelivat 9 mm:stä mutta kun mistään ei löytynyt niin porailtiin 10 mm:n terällä ja se oli aika hyvä), kaksi akkua, maalarinteippiä
  • aggrekaatti ja polttoainetta
  • kori tai ämpäri, jossa desinfiointiainetta käsille ja poranterälle sekä tulitikut
  • ympit, kumihansikkaat ja pussi, pieni vasara
  • veitsi ja Neko-puutarhavahaa, jolla peittää reikä ja ehkäistä muiden sienien pääsy koloon
  • tikkaat
  • vihreää merkkausnauhaa (viestii jätä tämä puu eli älä kaada seuraavan 15 vuoden aikana), hommaan meni kaksi rullaa.
  • vettä ja riisisuklaata =)

NÄIN YMPPÄÄT PAKURIA

Tilaa ympit. Näin syksyllä toimitusaika oli vajaa viikko. Kaupan päälle meille tuli ohjeet, puutarhavaha sekä 50 kpl osterivinokkaan ymppejä. (Osterivinokkaasta sitten myöhemmin, ne jäi vielä maalle jääkaappiin odottamaan ymppäystä.

Lataa akut, hanki tarvittaessa tikkaat, merkkausnauha ja eväät.

Valitse alue, jolla kasvaa lehtipuita (erityisesti koivu ja pihlaja mutta myös leppä, haapa), läpimitta minimissään 10 cm.

Kerää rekvisiitta koppaan tai ämpäriin ja pukeudu säänmukaisesti. Myöhäinen syksy on aika kiva tähän työhön, joskin hirvikärpäsiä tupsahti paikoitellen kiusaksi, ei niinkään metsässä vaan aukeammilla paikoilla metsään mentäessä ja pois tultaessa.

Erottele kumihansikkaat käsissä pussillinen pakurinymppejä puhtaaseen pussiin. (Tämä on vastoin ohjetta mutta paransi työn sujuvuutta. Ympit ovat tosi tiukasti toisissa kiini ja 1000 kappaletta niitä kahdella sormella irrotellen olisi ollut melko tuskaista ja hidasta.)

Merkitse ymppitapin pituus maalarinteipillä poranterään. Desinfioi terä desinfiointinesteellä ja tulitikuilla tulella. Desinfioi kädet ja pikku vasara.

Poraa puuhun ympin mittainen reikä 9 mm puuporanterällä. Poraa 3-5 reikää per puu noin metrin välein samalle puolelle. Me valitsimme puun eteläpuolen aina kun sinne helposti pääsi.

Paina ymppi puhtain käsin reikään ja suojaa paikka puutarhavahalla. Merkitse puu vihreällä kuitunauhalla.

KUINKA NOPEASTI YPPÄÄT PAKURIA?

Ymppäsimme pakuria viikonlopun aikana kahdesti. Ensimmäisenä päivänä saimme upoteltua puihin 600 ymppitappia ja seuraavana päivänä loput 400. Aikaa kului yhteensä 12 tuntia kahdelta henkilöltä. Parin tunnin ajan hommaan osallistui nuorisoa kaksi henkilöä, jolloin työtahti hiukan rivakoitui, kun saman puun ympärillä hääräsi porjaaja, tapittaja-vasaroija, voitelija ja merkkaja.

PAKURIYMPPIEN HINTA

1000 ymppiä maksoi 2579,20 alveineen ja postimaksuineen.

PAKURIN VILJELYN TUOTTOENNUSTE

Tästähän meillä ei vielä ole mitään kokemusta mutta Nordic Fungin sivulla kerrotaan, että 1000 tappia riittää 200:n puuhun, jolloin tuotto-odotus on n. 42 000€. (35€/kg) Näin on mahdollista saada 2800€ sijoituksella 500% tuotto. Aika näyttää miten käy. Satoja on mahdollista kerätä kolmesti 5-8 vuoden välein, minkä jälkeen ranka kelpaa vielä polttopuuksi, tuotto noin 6 €/m³.

 

Seuranta

3 vkoa ymppäyksestä:


All rights reserved © Design & Developed by Cakeaway