leipäjuurta

vettä

juuri jauhettua luomuspeltti- ja luomuemmerjauhoa, voit jauhaa joukkoon myös pienen määrän luomuherneitä

Paistamiseen:

kookosrasvaa

Tarjoiluun:

  • hilloa, marjoja, hedelmiä, koivusiirappia, hunajaa
  • juustoa ja paprikaa
  • parsaa ja kevätsipulia sekä voita
  • tomaattia, mozzarellaa ja pestoa sekä basilikanlehtiä
  • ranskankermaa tai smetanaa, mätiä, sipulisilppua ja tilliä
  • sienisalaattia ja sipulia sekä timjamia

Ruoki hapanjuuri edellisenä iltana lisäämällä hapantaikinajuuren vettä ja jauhoja, jotta saat tarvittavan määrän vohvelitaikinaa.  Kun hapanjuurta on noin 1/4 tai 1/5, riittää se hapattamaan taikinan puolessa vuorokaudessa. Hapattamisen aikana taikina saa olla huoneenlämmössä kannella peitettynä.

Aamulla voit vielä täsmätä taikinan paksuutta lisäämällä tarvittaessa vettä tai jauhoja. Kuumenna vohvelirauta ja sipaise sille siveltimellä sulaa kookosrasvaa. Koska liiallinen taikna tursuaisi yli vohveliraudalta, kannattaa taikinamäärää tarkkailla ja käyttää taikinaa per vohveli tasainen ja ainoastaan maltillinen määrä. Kypsä vohveli irtoaa helposti vohveliraudasta ja on nostettavissa haarukalla lautaselle. Jos haluat rapean vohvelin, jäähdytä se ilmavasti, esimerkiksi laittamalla nojaamaan jotakin vasten. Mikäli vohveleita valmistuu liikaa. voit lämmittää niitä leivänpaahtimessa. Voit myös pakastaa vohvelit rasiassa ja nostaa ne jäisinä kuumaan uuniin sulamaan ja kuumentumaan.

Hapanjuuritaikinassa ei ole sokeria ja ne maistuvat niin makeiden kuin suolaisten lisäkkeiden kera.

Lue blogijuttu vohveleista täällä. Jos et omista/löydä vohvelirautaa, osta tarpeisiisi ja kukkarollesi sopiva vohvelirauta.