Kakkujen säilytys

Kun leivonnaiset osataan säilyttää oikein, voidaan niistä nauttia kohtuullisissa erissä usean päivän ajan.

Keksit ja muut huoneenlämmössä säilyvät

Jos juhlahetkeä odottamaan leivotut herkut jätetään huoneenlämpöön, on paras säilytysastia tiivis tarjotin-kakkukupu -setti tai kannellinen muovirasia. Huoneenlämmössä voidaan säilyttää keksit, marengit sekä seuraavaan päivään kuivakakku ja pulla. Kuivakakun voit  kääräistä voipaperiin ja paketoida kannelliseen rasiaan.

Jos kakun täytteenä tai koristelussa on käytetty kermaa, on herkku saatava kylmään. Arkiset herkut, jotka tuskin näkevät huomistä päivää, voi pinota kulhoon ja nostaa kanneksi lasilautasen. Näin herkut ovat suojassa pölyltä ja kotieläimiltä mutta tulevat huomatuksi.

Kermakakku

Kermakakut säilytetään kuvulla suojattuna jääkaapissa. Jos kakku ei mahdu kuvulla suojattuna jääkaappiin, sen voi kääriä tuorekelmuun. Sitä ennen kakkuun voidaan pistellä pystyyn muutama cocktailtikku, jonka varaan tuorekelmu kääritään. Tikut estävät tuorekelmun kiinnittymisen kakun pintaan.

Kakun ja kakkupohjan pakastaminen

Mikäli kahvikakku pakastetaan, se kääritään folioon ja paketti sujautetaan kahisevaan muovipussiin. Kahiseva muovi läpäisee pehmeää muovia huonommin muiden pakasteiden aromeja. Paketin päälle merkitään kakun nimi ja pakastuspäivä. Pakastamalla kakkupohja voidaan juhlien valmisteluihin liittyvät työt jakaa pidemmälle aikavälille. Sulatettu kakkupohja täytetään ja kuorrutetaan vasta juhlien alla.

Juhlista yli jääneen kermakakun voi pakastaa. Jos kakku on kuorrutettu, pakastetaan se ensin sellaisenaan noin kymmeneksi tunniksi ja kääritään tuorekelmuun vasta jäätyneenä. Kun kakku sulatetaan, otetaan tuorekelmu pois jäisen kakun ympäriltä ja kakku nostetaan kuvulla suojattuna jääkaappiin sulamaan. Mikäli kakku on leikattu ennen pakastusta pienempiin annospaloihin, voidaan sitä ottaa silloin tällöin pakastimesta arkeakin juhlistamaan!

Täyttämätön kakkupohja säilyy pakastimessa 3–6 kk ja täytekakku 1–2 kuukautta. Marjasoseella täytetty, mehevä, hyvin pakattu kääretorttu säilyy pakastimessa jopa puoli vuotta. On hyvä sujauttaa kakun alle tukeva pahvi sitä pakattaessa.

Marsipaani- ja sokerikuorrutuskakun säilyttäminen

Marsipaanilla ja sokerikuorrutteella kuorrutetut kakutkin säilyvät kuvun alla kylmässä kun ne on tehty erityisen huolellisesti. Kostutuksen on osuttava kohdalleen etteivät “helmat” kastu. Hyvä “eristys” eli esimerkiksi voikreemi kakun sekä sen täyteraitojen ja kuorrutteen välissä on olennainen tekijä kuorrutteen vettymisen ehkäisemisessä. Jos et löydä passelia kupua, pistele kakkuun siilimäisesti puutikkuja ja kiedo tuorekelmu. Tikut estävät kelmun liimautumisen hienoihin koristeisiisi.


All rights reserved © Design & Developed by Cakeaway