Nokkosen käsittely

Miten käsitellä nokkosta?

Nokkonen on ensimmäisiä kasveja, jotka työntyvät maasta talven jälkeen. Päättäväistä nokkosta on vaikea saada kitkettyä kasvupaikaltaan niin tarkasti, etteikö se jälleen nostaisi päätään. Ja hyvä niin, sillä nokkonen on maukas ja ravitseva kasvi, josta tulee ruokiin talven jälkeen niin kaivattua vihreää väriä. Voit leikata nokkospenkin matalaksi kesän mittaan ja höydyntää uusia latvuksia läpi kesän.

 

 

Miten nokkonen ei polta?

Jo lapsikin tietää että nokkonen polttaa. Mutta moni aikuinenkaan ei tiedä, että nokkonen ei polta, jos niitä poimittaessa kättä liu’utetaan kasvin vartta pitkin ylös päin. Tai että nokkosia kerää nopeasti sujauttamalla käden HD-polyeteenipussiin (se kahiseva muovipussi). Pussin suojassa nokkosista poimitaan mehevimmät terälehdet suureen nippuun ja pussin helmat käännetään saaliin yli. Taas on yksi pussi täynnä nokkosta!

 

Kuinka käsittelen nokkosen ruuaksi?

Puhtaalta kasvupaikalta poimittuja nokkosia ei tarvitse huuhdella. Kiehauta kattilassa vettä ja ryöppää nokkosia siinä muutaman minuutin ajan. Nosta nokkoserä reikäkauhalla vedestä, valuta ja hienonna. Voit käyttää samaa ryöppäysvettä uudelleen eli seuraava nokkoserä vain veteen! Kun ryöppäysurakka on valmis, jäähdytä ryöppäysvesi ja kaada se kasvimaalle tai kukkasille lannoitteeksi.

 

 

 

 

Mihin käyttää nokkosta?

Hienonnettu nokkonen käy moneen tuttuun leivonnaiseen ja ruokaan kuten nokkossämpylöihin, nokkoslettuihin, nokkospannariin, nokkospiiraaseen, nokkosriisiin, nokkospestoon sekä erilaisiin tahnoihin ja levitteisiin. Voit käyttää nokkosta kaikkiin samoihin ruokiin kuin hienonnettua pinaattiakin! Lisää suolaiseen piirakkaan tai muurinpohjalettuihin.

 

 


All rights reserved © Design & Developed by Cakeaway