Rock Springs Cafe & The American pie

Autoilija ei toden totta jää nälkäiseksi Amerikassa. On Taco Belliä, Sarbucksia, Wendietä, Pizza Hutia ja tietysti McDonaldsia. Eräs taukopaikka on jäänyt erityisesti mieleen. Ajellessamme aamutuimaan Arizonassa Flagstaffista kohti Phoenixia, sovimme etä poikkeaisimme syömään paikassa nimeltä Black Canyon City. Tien numero oli Interstate 17, josta poikkesimme rampille 242.  Ramppi johti T-risteykseen, jossa valitsimme vasemman päätyen Old Black Canyon Highwayn varrella sijaitsevaan ruokapaikkaan nimeltä Rock Springs Cafe.

 

Pihalla oli amerikkalaiseen tapaan paljon autoja, muttei se ollut tae paikan laadukkuudesta. Olipa kuppila Amerikassa miten tahansa pieni, syrjäinen tai luokaton, siellä oli aina asiakkaita. Tämän paikan pihalla oli pieni myyntipiste, josta löytyi intiaanien onnea tuovia mobileja, mokkasiineja, appelsiinejä, kaktuksentaimia sekä kaktusmehua, kaktusolutta ja kaktusmarmeladia. Alapihalla rehotti appelsiinipuuta takanaan valtava patio, jolla oli tankkiauton tankista rakennettu jättigrilli. Täällä näytettiin osaavan järjestää ribsijuhlat!

Oli lauantaiaamu, joten kahvilan pitkälle terassille oli pystytetty kävijöitä viihdyttämään Texas Holdem -pelit. Nostalgisissa lännen leffoista tutuissa kostyymeissään pelailevat henkilöt sekä koko tuo aamuhetken rauha olivat hauskaa vaihtelua meille juuri Las Vegasin kasinot nähneille.

Sisälle taukopaikkaan astuessa huomasimme, että Rock Springs Cafe oli varsinainen löytö. Ei mikä tahansa hampurilaispaikka vaan perinteikäs, jo 1920-luvulla perustettu pai-leipomo. Sen pitkänomainen toimitila jakautui neljään suureen huoneeseen: saluunaan, leipomo-kahvilaan, aamiaishuoneeseen sekä ravintolasaliin. Kaikkien tilojen sisustus oli alkuperäistä. Siispä saluunassa voitaisiin hyvinkin kuvata lännen elokuva, kun hyllyn tuotevalikoimaa vain typistettäisiin. Leipomo-kahvilassa oli säästetty muhkeat, vanhat myyntitiskit, jotka tuskin täyttäisivät meikäläisen elintarvikevalvonnan vaatimuksia. Leipomon lasikaapeissa oli pinottuna sille päivälle paistetut 300 paita, josta asiakkaat itsepalveluna hakivat omansa ja maksoivat ne kassalle. Aamiaishuoneessa kävi varsinainen kuhina. Kaikki aamiaisvieraat eivät olleet tähän tilaan mahtuneet, joten myös hämyisämpi hampurilaisia ja grilliruokaa tavallisesti tarjoava ravintolasali oli otettu käyttöön.

 

 

 

Palvelu oli nopeaa, ystävällistä ja huolehtivaista. Kahvikuppi täytettiin automaattisesti. Tarjolla oli muhkeita aamupala-annoksia, joissa oli asiakkaan toiveiden mukaisesti kypsennettyä kananmunaa, esimerkiksi yhdeltä puolelta paistettuna eli ”Sunny side up”. Leivät oli kuumennettu köyhien ritareiden tyyliin. Pekoni oli rapeaa. Ja pai makeaa. Rock Springs Cafe-suosikki on kuulemma pekanpähkinäpai, jossa on mausteena puoli shottia Jack Dannielsson viskiä. Ravintolapäällikön mukaan viski antaa hyvän säväyksen niin paihin kuin paihin.

 

 

Koska poikamme oli kovin nälissään, halusi hän ottaa kaksi pannukakkua kerralla. Ne osoittautuivat valtavan kokoisiksi, paksuiksi kiekoiksi, jotka tarjoiltiin vaahterasiirapin kera. Pienen pojan edessä annos herätti ympäristössä hilpeyttä. Pöytäämme ohittaessa eräs, ilmetty Robin Williamsin roolihahmo Mrs Doubtfire, kuiskasi hihitellen pojan korvaan –Sinäkin näytät pitävän pannukakuista, söin niitä tuolla ikkunapöydässä juuri kolme.

Jäin miettimään, josko hänetkin palkataan terassin texas holdem –pelaajien tavoin lauantaiasiakkaita viihdyttämään. Niin tai näin, paikasta tuli hyvälle tuulelle ja kuten aina Amerikassa, ruokaa oli riittävästi. Tällä kerralla se oli toden totta myös hyvää.

 

 

PAIKAN HISTORIAA: Rock Springs –kahvilan ruokalistassa kerrotaan, että toimipaikka on ollut intiaanien leiripaikka. Siitä muotoutui kaivostyöläisten, karjanajajien, lammaspaimenten ja myöhemmin autoilijoiden levähdyspaikka. Ensimmäisen, kanvaasikankaasta kyhätyn kaupan paikalle rakensi Ben Warner 1920-luvun alussa. Vuonna 1924 paikalla aloitti toimintansa hotelli, jossa yöpyivät Bradshaw Mountainsin hopea- ja kultakaivoksille matkaavat sekä muutamat edesmenneet kuuluisuudet kuten Amerikan 1930 luvun seksisymboli, näyttelijätär Jean Harlow ja Goldwaterin perhe, mukanaan viidesti Arizonan senaattoriksi valittu, rebublikaanien vuoden 1964 presidenttiehdokas Barry Goldwater.

OSOITE: Rock Springs Cafe, 35769 S. Old Black Canyon Highway, Rock Springs  AZ  85324

Interstate 17 and Exit 242


All rights reserved © Design & Developed by Cakeaway