Tarjoilu- ja juomavinkit

Lue tästä vinkit kakkujen tarjoiluun sekä niiden kanssa nautittavaksi sopiviin juomiin. Omatekoisten juomien kuten rosmariinisen alkupaladrinkin tai kotitekoisen siiderin ohjeet löytyvät täältä.

 

Kuinka suuren kakun leivon?

Nämä kakkukoot ovat minimikokoja:

sokerikakkupohja 8:lle (halkaisija 16 cm)

sokerikakkupohja 12:lle (halkaisija 19 cm)

sokerikakkupohja 20:lle (halkaisija 25 cm)

sokerikakkupohja 30:lle (halkaisija 29 cm)

voileipäkakkupohoja 12:lle (pituus 22 cm)

 voileipäkakkupohja 20:lle (pituus 25 cm)

voileipäkakkupohja 30:lle (pituus 29 cm) 

 

 

 

Kokoa näyttävä kakkupöytä

  

Oikea kakkufriikki kokoaa kakuista näyttävän kakkupöydän, josta löytyy mieleinen kakku joka makuun. Urakkaa voi helpottaa pyytämällä lähimpiä tuttavia tai sukulaisia osallistumaan järjestelyyn tuomalla oman bravuurikakkunsa.

Cake away -tapa tarjota kakku

Nosta kakku tarjolle:

 

Paina keskikohtaan pyöreä muoti ja viipaloi kehälle jäävä osuus kakusta.

 

 

Kun pala toisensa jälkeen katoaa tarjoiluvadilta, säilyttää kakku arvokkuutensa viimeiseen palaan saakka.

 

 

Itse asiassa, viimeinen pala onkin se halutuin!

 

 

Käytä happamia ainesosia kuten sitruunaa ja marjoja sisältävien kakkujen tarjoilussa teräksistä kakkulapiota, sillä hapot hapettavat hopeaa ja kakkuun syntyy metallinen sivumaku. Vieraille voit kuitenkin kattaa huoletta hopealusikat, sillä lusikka ei todennäköisesti jää pitkäksi ajaksi kakun kanssa tekemisiin eikä ehdi hapettua.

 

Kakkuhaarukka kattaukseen!

Lapsilleni olen sanonut, että  jos en teille mitään muuta opeta niin ainakin sen, että kakku syödään kakkuhaarukalla. Kata kakun kanssa aina kakkuhaarukka, sillä se tekee herkuttelutuokiosta yleellisen.

 

Kahvi ja sen kyytipojat

Varaa kymmenelle vieraalle:

   * kahvia 20 kupillista

   * sokeria 250 g

   * maitoa 3 dl

   * ja/tai kermaa 2 dl

   * makeutusainetta tabletteina

   * varaa tarjolle myös teetä, hunajaa ja sitruunalohkoja

 

Jälkiruoka-alkoholien annoskoot:

   * väkevä alkoholijuoma 4 cl (tarjoa korkeintaan kaksi annosta)

   * miedot alkoholit 8 cl

   * kuohuviini, shampanja 1 lasillinen

 

Kahvimaito korostaa oikealla tavalla kahvin hapokkuutta

Huoneenlämmössä säilyvä Valion UHT-pakattu kahvimaito tuo esiin kahvin maut. Täyteläisyydestä huolimatta uutuudessa on rasvaa vain 2%. Kahvimaito on myös hyvä kalsiumin lähde runsasmaitoisissa kahvijuomissa. Tuote myydään viiden desin uudelleensuljettavassa kierrekorkki¬pakkauksessa. Se sopii erityisesti espressoon, jossa pohjalla on lyhyt (3 cl) espresso ja maitoa tulee juomasta riippuen jopa 2 dl. Maitoa on siis runsaasti enemmän kuin kahvia ja maidon merkitys korostuu. Yleensä rasvaisemmissa maidoissa on täyteläisempi suutuntuma kun taas rasvattomissa maidoissa vaahto ja suutuntuma on kevyempää. Valion kahvimaidossa täyteläisyys on saavutettu lisäämällä kahvimaitoon proteiinia, joka antaa suutuntumaan täyteläisyyttä ja helpottaa vaahtoutuvuutta ja käsittelyä. Kahvimaito sopii erittäin hyvin myös tavallisen suodatinkahvin seuraksi sekä käytettäväksi kaakaossa, teessä sekä kylmissä juomissa, kuten pirtelöissä.

 

Kokeile Valio kahvimaitoa vaikkapa seuraavissa kahvijuomissa:

Café au lait eli ranskalainen maitokahvi

1 annos

1 osa vahvaa suodatinkahvia (Paulig Parisien)

1 osa kuumaa Valio kahvimaitoa

(sokeria tai ruokosokeria)

Suodata vahva kahvi tavallisessa kahvinkeittimessä. Kuumenna kahvimaito höyryävän kuumaksi mikrossa tai kattilassa. Kaada yhtä paljon kuumaa kahvijuomaa ja kuumaa maitoa laakeaan kuppiin. Makeuta halutessasi sokerilla. Tarjoa croissantien tai voileipien kanssa aamu- tai välipalaksi.

Cappuccino

1 annos

1 dl Valio kahvimaitoa

1 annos (n. 1/3 dl) espressoa (Paulig Espresso Originale)

(sokeria)

Kuumenna ja vaahdota maito espressolaitteen höyrytysputkella tai kattilassa samalla kevyesti vatkaten. Valmista espresso cappuccinokuppiin. Kaada päälle kevyesti vaahdotettu kuuma maito. Makeuta halutessasi sokerilla.

 

Kakun kyytipojat

Kakun ja kahvin kanssa avecina tarjottavaksi sopii konjakki, calvados tai likööri. Myös makeahko väkevä viini sopii kuten madeira ja valkoinen portviini. Espanjan sherryalueilla tuotettavat Pedro Ximenez-rypäleestä tuotetut makeat sherryt ovat myös aromaattisina ja voimakkaina myös hyvä vaihtoehto. Kotimaiset väkevät marjaviinit mustikasta ja mustaherukasta sekä puolukasta, ja tyrnistä ovat myös jännittäviä vaihtoehtoja perinteiselle lakkaliköörille.

Kakun ja teen kanssa avecina parempi yhdistelmä on Cointreau, likööri tai punssi. Myös makea muskat-rypäleestä valmistettu tuoksuva, väkevä viini sopii avec-tarjoiluun.

Kermaisen täyteläiset liköörit, kuten esimerkiksi maitokahvinruskea, kermajäätelöinen, marulanmarja-arominen Amarula Marula Fruit Cream soveltuvat myös kakkutarjoiluun aveciksi.

 

Yhdistele makuja onnistuneesti

Jälkiruualle ja kakuille soveltuvia alkoholipitoisia juomia on tarjolla maailmassa loputtomasti. Tässä muutama ajatus siitä, mitä voisit avecina tarjota.

Jäätelön kanssa tarjottavaksi sopii esimerkiksi italialainen, sitruunankeltainen Limoncello-likööri, jota voi ostaa Viking Linen ravintolasta. Myös Gran Marnienr – likööriä voi lorauttaa jäätelöön.

Makea muskat-rypäleestä valmistettu viini sopii kakuille ja jälkiruuille, jossa on vaniljaa, toffeeta, kahvia tai suklaata. Eräs herkullinen muskat-rypäleestä valmistettu viini on Brown Brothers Muscatel Orange Flora.

Paahtovanukas tai toffeinen kermakakku voidaan tarjota makean, jalohomeisen, semillion-rypäleestä valmistetun valkoviinin kanssa. Myös makea oloroso sherry sopisi vaihtoehdoksi.

Juustotorttujen täyteläisyyttä tasapainottamaan kannattaa valita viini, jossa on raikasta ja ryhdikästä hapokkuutta. Tyylikäs valinta on makea kuohuviini tai reippaan hapokas saksalainen Riesling-rypäleestä valmistettu late harvest -jälkiruokaviini. Myös Uuden maailman late harvest -viinit sopivat erityisesti hedelmä-juustokakuille. Marjaisille juustokakuille voi puolestaan valita ruby- tai late bottled vintage -portviinin. Kinuskiselle portviinicamembertille sopii kypsän paahteinen tawny-portviini.

Suklaata pidetään yleensä viinille haasteena, sillä vahvan suklaan kanssa pärjäävät vain vahvat maut. Tumman suklaan seuraksi kannattaa kokeilla portviiniä (twany tai vintage) tai vaikkapa italialaista, kuivatuista punaisista rypäleistä valmistettua, täyteläistä, makeaa Recioto della Valpolicella, jossa on karhunvatukkainen, runsaan hillomainen, pitkä ja lämmin maku. Mielenkiintoinen yhdistelmä syntyy myös kreikkalaisen mavrodaphne-rypäleestä valmistetun punaviinin kanssa yhdistettynä.

Valkoinen suklaa sekä meikäläinen maitosuklaa istuvat puolestaan hyvin kepeän ranskalaisen tai italialaisen muskatviinin seuraan. Myös Uuden maailman raikkaan hedelmäinen Orange Muscat -rypäleestä valmistettu viini suorastaan sulaa suussa. Erittäin kuivalle ja tummalle, korkean kaakaopitoisuuden omaavalle suklaalle voit kokeilla myös tokajia, sillä hapokkuudestaan johtuen tokajin suutuntuma ei ole kovin makea. Sacherkakulle mehevä valinta on täyteläisen rusinainen trockenbeerenauslese Itävallasta. Tiramisulle taas sopivat perinteiset italialaiset jälkiruokaviinit vin santo ja marsala. Rohkea voi kokeilla suklaaherkuille myös voimakasta ja hedelmäistä punaviiniä.

Tuhti saksanpähkinäinen ja siirappinen torttu nautitaan makean madeiran kera tai muskat-rypäleestä valmistetun liköörin kanssa. Pähkinäkakuille sopii myös italialainen Vin Santo -jälkiruokaviini, makea oloroso-sherry sekä madeira. Suolapähkinää sisältävä leivonnainen maistuu makean charnonnay-viinin kera.

Hunajaiset jälkiruuat ja leivonnaiset pääsevät oikeuksiinsa makean gewürtztraminer-viinin kanssa.

Marjaisat kakut, kuten esim. vadelmien ja mansikoiden koristamat kakut täydentää oivasti marjaisan hedelmäinen ruby-portviini. Klassinen valinta marjajälkiruualle on makea ranskalainen jälkiruokaviini Bordeaux’n alueelta (esim. sauternes, barsac, cadillac tai sainte-croix-de-monts). Arvostettu vaihtoehtoehto on myös saksalainen tai itävaltalainen hapokas eiswein tai italialainen Friulin alueen tiiviin hedelmäinen picolit. Yleinen jälkiruokaviinin valintasääntö on, että jälkiruokaviini saa olla astetta makeampi kuin itse jälkiruoka on, tai muuten viini maistuu happamalta. Mansikat ovat tässä suhteessa poikkeus. Mansikoiden kanssa voidaan tarjota myös kuivaa viiniä: kuivaa tai puolikuivaa samppanjaa tai hedelmäistä punaviiniä.

Hedelmäiset kakut ja niistä erityisesti sitruunaiset kakut ovat usein yhtä aikaa sekä kirpeän raikkaita että melko makeita. Tällaisille kakuille sopivat mainiosti sitruunaisuutta ja täyteläistä hedelmäisyyttä toistavat Uuden maailman jälkiruokaviinit. Näitä ovat esimerkiksi late harvest- tai botrytis semillon -viinit Australiasta, Chilestä, Etelä-Afrikasta tai Yhdysvalloista. Myös saksalainen tai itävaltalainen beerenauslese on mainiosti hedelmien raikkautta tukeva viini.

Marenkikakku katoaa suuhun, samaan tapaan kuin kuohuviinin ihanat kuplat! Kuohuviinin kuplivuus raikastaa marengin makeutta. Hyvä ja perinteinen valinta marengin seuraksi on italialainen spumante Astin alueelta tai clairette de die Ranskan Rhônesta. Jos kakku tarjotaan aterian jälkiruokana, on kuohuviinin kera aika kiittää isäntäväkeä. Kiitospuhe huipentuu yhteiseen maljannostoon. Makea muskattikuohuviini vie suorastaan kielen mennessään. Omenaiselle ja pähkinäiselle marenkikakulle sopii myös Loiren raikas Coteaux du Layon -ala-alueen valkoviini. Pavlovan kanssa sopivat tarjottavaksi myös Uuden maailman eksoottisen hedelmäiset

Kuiville kakuille on mehevän makea kumppani pieni pikarillinen cream- tai olorososherryä; myös makea madeira sopii. Madeira täydentää erityisen hyvin kahvikakkuja, joissa on runsaasti pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä. Mausteisille kakuille (mausteina esim. fenkoli, kaneli tai kardemumma) kannattaa kokeilla puolimakeaa tai makeaa alsacelaista, myöhään poimituista Gewurztraminer-rypäleestä valmistettua vendage tarvide -viiniä. Vähemmän makeille kuiville kakuille (esim. sahrami-pinjansiemenkakku) sopiva valinta on myös unkarilainen viiden puttonyoksen tokaji tai italialainen vin santo.

Kakkupöytä on todellinen juhlapöytä! Kakkupöydän viiniksi luonteva valinta on juhlavan kupliva makea kuohuviini. Roseekuohuviini, myös roseesamppanja, on erityisen juhlava ja kaunis valinta. Muista viilentää kuohuviini hyvin ennen tarjoilua. Kuohuviinipullossa on runsaasti painetta, joten käsittele sitä aina varoen.

Suolaisille kakuille, tortuille ja piiraille kannattaa valita puna- tai valkoviini kakun päämaun mukaan. Turvallisin vaihtoehto on valita kalatäytteiselle kakulle valkoviiniä ja lihatäytteiselle kakulle punaviiniä, mutta vaihtoehtoja voi rohkeasti kokeilla myös toisinpäin. Valkoviiniksi sopii raikas kuivahko valkoviini, punaviiniksi taas keveähkö tai keskitäyteläinen hedelmäinen punaviini. Tuhdin täyteläisiä ja raskaan tammisia viinejä kannattaa välttää kakkupöydässä. Kanatäytteiselle tai muulla vaalealla lihalla täytetylle tortulle käy sekä valko- että punaviini; myös hyvin viilennetty roseeviini on mukava valinta erityisesti kesällä. Kalatäytteisille voileipäkakuille sopii hyvin myös raikas vaalea olut – erityisesti jos täytteenä on suolakalaa tai silliä.

Juustotarjoitin on joskus hyvä vaihtoehto kakulle, juustot kun ovat vaivattomia hankkia ja mahtuvat kakkua helpommin juhlien alla jo muutoinkin täyttyvään jääkaappiin. Kokoa juustotarjottimelle kolmen tai neljän juuston valikoima mielijuustojasi ja asettele niiden lomaan kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja muutamaa lajia tuoretta marjaa tai hedelmää. Kuivatut hedelmät ja pähkinät nauttivat klassisten väkevien viinien seurasta: puolimakeasta tai makeasta sherrystä, pähkinäisen ruskeasta tawnyportista tai täyteläisen paahteisesta, mutta hapokkaasta madeirasta. Vähän harvinaisempi, mutta mielenkiintoinen viini on myös paahteisen hedelmäinen banyuls Ranskasta.

Juustoille sopivan viinin valinnassa voit noudattaa joko samankaltaisuus- tai vastakohtaperiaatetta. Voimakkaalle, kypsälle juustolle valitaan useimmiten voimakas ja kehittynyt viini. Suolaiselle juustolle voi tarjota vastakohtaisesti makeaa viiniä. Chèvre-vuohenmaitojuustolle klassinen kumppani on Loiren alueen Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu raikas valkoviini. Sinihomejuustolle sopii esimerkiksi makea jalohomeinen jälkiruokaviini tai portviini. Sinihomejuustolle sopivat myös intensiiviset punaviinit, kuten amarone. Valkoviinin ystävä valitsee juomaksi raikkaan Grüner Veltliner -viinin. Keskitäyteläinen punaviini saattelee hyvin valkohomejuustoa. Mustaleimaemmentalille voit tarjota keskitäyteläistä, kehittynyttä punaviiniä tai pähkinäistä chardonnay-valkoviiniä. Jos juustotarjottimella on monia erityylisiä juustoja, voit valita viiniksi jonkin yleisesti sopivan viinin tai jonkin oman suosikkisi, jonka ei tarvitse sopia täydellisesti tarjottimen jokaisen juuston kanssa.

 

 

Tietoa jälkiruoka- ja kakkutarjoiluun soveltuvista viineistä

Amarone on kuuluisa italialainen, perinteisesti olkimatoilla kuivatuista rypäleistä valmistettu kuiva punaviini. Sen alkuperäalue sijaitsee Veneton Valpolicellassa.

Jalohome eli Botrytis cinerea on viininviljelijän tarhalleen toivoma home. Jalohome pitää erityisesti lämpimistä ja sumuisista syysaamuista. Jalohometartunta rusinoi rypäleet ja samalla tiivistää niiden sokerin ja aromit. Jalohometartunnan saaneista rypäleistä irtoaa mehua viininvalmistukseen vain murto-osan siitä mitä tavallisista rypäleistä. Jalohomeiset rypäletertut korjataan valikoidusti käsin ja korjuukertoja voi olla useita – ei siis ihme, että jalohomeviinit ovat hinnakkaita. Tunnettuja jalohomeisia jälkiruokaviinejä ovat esimerkiksi ranskalainen sauternes, itävaltalainen trockenbeerenauslese tai unkarilainen tokaji.

Eiswein on jäätyneinä poimituista ja puristetuista rypäleistä valmistettu jälkiruokaviini, jonka makeutta tasapainottaa erittäin raikas hapokkuus. Se on useimmiten saksalainen tai itävaltalainen, mutta myös Kanadassa valmistetaan icewinea.

Beerenauslese tarkoittaa ylikypsistä jalohomeisista rypäleistä valmistettua saksalaista tai itävaltalaista jälkiruokaviiniä? Trockenbeerenauslese on ylikypsistä, rusinoituneista ja jalohomeisista rypäleistä valmistettu saksalainen tai itävaltalainen jälkiruokaviini. Se on aromeiltaan beerenauslesea tiiviimpi: makeampi, täyteläisempi ja jalohomeisempi. Late harvest ja botrytis semillon ovat yleisiä etikettimerkintöjä Uuden maailman, esim. Australian, Chilen tai Yhdysvaltojen jälkiruokaviineissä. Näissä nimissä late harvest viittaa viinissä käytettyjen rypäleiden myöhäiseen korjuuajankohtaan. Botrytis semillon puolestaan viittaa jalohomeeseen ja Semillon-lajikkeeseen.

Ruby-portviini on nuori, tuore perusport, jonka väri on nimensä mukaisesti rubiininpunainen? Maku on voimakas ja mausteisen marjaisa, jopa tulinen. Tawny-port on kypsytetty, kehittyneempi portviini, jonka väri on rusehtava. Värinsä ja paahtuneen arominsa se saa tammitynnyrikypsytyksestä.

Vin santo on italialainen, erityisesti Toscanan alueen jälkiruokaviini, joka valmistetaan kuivatuista rypäleistä ja kypsytetään tynnyreissä. vin santot voivat vaihdella lähes kuivista täysmakeisiin. Vin santon kanssa tarjotaan perinteisesti italialaisia mantelikeksejä, joita kastetaan viiniin. Arvostetumpi versio on vin santoista väkevöimätön vin santo eli etiketissä ei ole liquoroso-merkintää.

Cream-sherry on makea ja täyteläinen sherry, joka on väriltään keski- tai tummanruskea. Oloroso-sherry on puolikuiva tai puolimakea sherry, joka on väriltään ruskea ja maultaan pähkinäinen.

 

Valko- ja punaviinin riittoisuus

Normaalikokoisesta 0,75 litran valko- ja punaviinipullosta saa 5-6 lasillista. Viiniä kaadetaan yleensä kerrallaan lasiin 12 cl tai 16 cl.

Kuohuviinin riittoisuus ja makeusasteet

Normaalikokoisesta (0,75 l) kuohuviinipullosta tulee lasin mallista riippuen 6-7 lasillista.

Kuohuviinien makeusastemerkinnät kertovat viinin sokeripitoisuuden. Sen lisäksi makeuden tuntuun vaikuttavat monet muutkin viininominaisuudet, isoimpana tekijänä viinin happorakenne.

 

Täysin kuiva

Extra Brut

0-6 g/l

 Erittäin kuiva

  Brut

 0-15 g/l

 Kuiva

 Extra Sec

 12-20 g/l 

 Kuivahko

 Sec

 17-35 g/l

 Puolikuiva

 Demi sec

 35-50 g/l

 Makea

 Daoux

 yli 50 g/l

 

Kakut ja olut

Kakkujen kanssa sopivat oluet, joissa on suhteellisen paljon alkoholia (6%-) ja bodia, jotka tasapainottavat kakkujen makeutta ja raskautta. Näitä ovat esim. belgialaistyyliset alet, portterit, india pale alet ja englantilaiset barley winet.

 

Kuivakakut(taatelikakku, maustekakut jne): Leffe blonde, Leffe Brune, Brooklyn Local 1

Suklaakakku, mokkakakku(tumma suklaa): Sinebrychoff Porter

Suklaakakku(maitosuklaa): Leffe Blonde, Leffe Brune, East India Pale Ale(Brooklyn)

Hedelmäkakut: Brooklyn Local 1, Leffe Blonde

Marjapiiraat(kirpeyttä): Hoegaarden, Käki

Makeat kuorrutetut kakut: Leffe Blonde, Brooklyn Local 1, East India Pale Ale(Brooklyn)

 

Kalorittomat vaihtoehdot

Kaloreiden kertymistä karttavan kannattaa valitettavasti karttaa myös viinejä, onhan niiden sisältämässä alkoholissa ja sokerissa lisäkaloreja. Tervetuliaisjuomaksi tai aterian jälkeen tarjottavaksi juomaksi sopii kevytlimonadeista ja – mehuista sekoitettu juoma tai vaikkapa fruktoosilla makeutettu ja inkiväärillä raikastettu intialainen sitruunajuoma. Juoma tekee myös ihanan raikkaan ja kevyen olon suuremmankin aterian päätteeksi.

Valitse keveämpien kakkujen seuraksi vähäenergisiä juomia kuten kahvi ja tee. Varaa niitä kaksi kupillista vierasta kohden. Puolen kilon kahvipaketista keität kahvit 30 vieraalle. Saat 20 kupillista teetä hauduttamalla neljässä litrassa vettä desilitran teenlehtiä.

 

Omatekemät juomat

Juomia ostetaan paljon kaupasta vaikka yhtä lailla maukasta ja varmasti aidommista aineksista valmistettuja juomia voi valmistaa kotona. Maukas jano- ja ruokajuoma on Intialainen sitruunajuoma. Se maistuu myös kakun kera.Talvi-illan iloiksi suosittelen Kuumaa suklaata.


All rights reserved © Design & Developed by Cakeaway