Perunamuussi on aivan parasta, kun joukkoon keitetään al dente kuutioina maa-artisokkaa. Tätä herkkua söin ensimmäisen kerran Ruotsissa jollakin kynttiläpajalla ja täytyy sanoa, että perunamuusi otti päätähden paikan koko aterialla. Tarjoa vaikkapa selleristä paistettujen, paneroitujen pihvine kanssa.
Nakkikastikkeesta tulee hyvää, vaikka sen tekisikin soijanakista.
Ihana yhdistelmä makea ja hapanta. Rukiin maku sopii täydellisesti puolukkaan.
Ohuen ohuelle pullapohjalle leivottu hedelmäinen torttu on melko keveää. Saa ottaa toisenkin palan!
Perunan täytteenä voi olla toista juuresta, kuten lanttua. Edullista ja maukasta arkiruokaa, joka valmistuu mukavasti paukkupakkasilla leivinuunin lämmössä.
Punajuuri sopii makean leivonnan raaka-aineeksi. Viskilikööristä vivahteensa saava kuorrute juhlistaa nämä punajuuriruudut. (Kuvassa sillileivät, punajuuri on ällistyttävän monikäyttöinen).
Punajuuri sopii makean leivonnan raaka-aineeksi. Viskilikööristä vivahteensa saava kuorrute juhlistaa nämä punajuuriruudut. (Kuvassa sillileivät, punajuuri on ällistyttävän monikäyttöinen).
Porkkanalaatikko on jouluherkku. Kuvassa mehevä porkkanasalaatti sämpylän välissä.
Porkkanalaatikko on jouluherkku. Kuvassa mehevä porkkanasalaatti sämpylän välissä.
Peltileipätaikina on nopeasti taputeltu pellille. Paistoajaksi riittää 15 minuuttia. Pakasta paloina ja herkuttele leivänpaahtimen kautta kuumina. (kuvassa teeleivät)
Mustaherukka ja suklaa muodostavat viettelevän yhdistelmän aikuiseen makuun. Tässä tortussa yhdistyvät keksimäinen kakkupohja ja pehmeä täyte.
Tiesitkö, että marenki onnistuu myös makeutusjauheesta? Höyhenenkeveää!
Lounaseväänikin on usein leipää. Tiiviisti kelmuun ja rasiaan käärityt kolmioleivät on siisti kuljettaa ja syödä. Täytteitä vaihtelen mielitekojen ja edellisen päivän tähteiden mukaan. Esimerkiksi tonnikalasta ja majoneesista syntyy herkullinen ja mehevä leiväntäyte.
Munakas on pikaruokaa parhaimmillaan. Sen raaka-aineet löytyvät aina kaapistamme. Paitsi että munakas käy pääruoasta, paistamme niitä usein sunnuntaisin aamupalaksi. Runsas, kasviksia sisältävä munakas tuo mieleen ulkomaanmatkojen hotelliaamiaisten paistopisteet, joiden runsaista höysteistä saa osoitella kokille sormella mieleisensä täytteet. Munakas maistuu hyvältä myös kylmänä. Joulukinkun jämät tulee käytettyä tarkkaan munakkaissa.
Harrastan golfia ja liikun sen myötä paljon ulkosalla. Väylältä toiselle siirryttäessä saatan törmätä herkkutatteihin, jotka raapaisen vauhdilla mukaani. Kotona puhdistan tatit, siivutan ne ja paistan ne pannussa kypsiksi. Päivän ulkona oltua onkin jo kova nälkä, jonka muhkea tattileipä saa katoamaan. Jos koko perheellä on nälkä, teen tateista pasta-annokset. Maustan sen yksinkertaisesti oliiviöljyllä, valkosipulilla ja parmesaanijuustoraasteella. […]
Sienimetsästä palattua puhdistan saaliin ja valmistan siitä kesemmällä heti lämpimät leivät ja syyskylmällä kuuman keiton. Saaliin varalta pidän kotona aina muutaman tölkin ruokakermaa tai kasvirasvapohjaista rasvasekoitetta.
Tonnikala on kummallinen raaka-aine. Se soveltuu mitä eriskummallisiin ruokiin, vaikkapa pannariin. Pala pannaria salaatin kanssa on helppo iltapala-annos.
Muhkea ja rapea jäävuorisalaatti on hyvä aines talviseen salaattiin. Lisään joukkoon fetajuustoa ja antamaan makua ja suolaisuutta. Kastikkeeksi valutan viinietikkaa ja oliiviöljyä.
Rapsakka kyssäkaali sopii samoihin ruokiin kuin lanttu ja nauris. Kaikkien kovien juuresten käsittelyyn on parasta valita talon suurin veitsi. Kun kantaosa leikataan pois, juures pysyy hyvin paikoillaan leikkuulaudalla ja kuoren voi leikata pois reiluina paloina. Leikkaan juurekset naposteltaviksi tikuiksi. Raastettuna kyssäkaali maistuu myös lämpimissä leivissä.
Fenkoli tuoksuu raikkaalle ja puhtaalle. Sen seuraan poimin kaupan omenoista mieluiten vihreän granny smithin. Aineksista sekoitan tuoksuvan salaatin kala- ja kanaruokien lisäkkeeksi. Kuva ei ole kyseisestä salaatista, lopputulos näyttää herkullisemmalta =)
Värikäs punajuurisalaatti saa reilun, sipulisen maun neljästä eri sipulisortista. Salaatin voi tarjota kylmänä tai kuumana liha-aterian höysteenä.
Iso, kannellinen salaattikulho on hyvä hankinta. Jos pohjassa on kumirengas, aina parempi. Tuo liukueste perusteli paikkansa pelikaverilleni, joka ajeli joukkueen saunailtaan salaattikulho auton katolla. Kulho pysyi kyydissä pitkän matkaa, kunnes jalankulkijat saivat pantomiimiviestinsä perille. Ennakkoon tehtävä salaatti kannattaa koota kulhoon kerroksittain siten, että vetisimmät raaka-aineet jäävät alimmaisiksi. Salaatti sekoitetaan vasta juuri ennen ruokailua.
Kun päätän kutsua vieraita kylään, vaikkei siihen suoraan sanottua sillä hetkellä olisikaan ollut aikaa, kerään kaupasta tarjoiluun superhelpot ainekset: parin minuutin tattaripastaa, käyttövalmista salaattisekoitusta sekä kypsää kanaa. Salaatti soveltuu myös keliaakikolle. Loistava resepti kevään juhliin.
Mieheni on perso glögille, minkä vuoksi aloitamme glögikauden heti ensilumen sadettua. Varmistan glögin saatavuuden ostamalla sitä heti joulun jälkeen varastoon tulevana loka-marraskuussa korkattavaksi. Jos teen glögiä itse, keitän sen karpaloista. Juon karpalomehua usein aamiaisella, sillä se on raikasta ja siinä on runsaasti antioksidantteja. Siivilään jääneistä karpaloista keitän kiisselin.
Kun keitän karpalosta mehua, en raaski heittää siivilöinnistä jäävää sakkaa pois vaan kaadan sen takaisin kattilaan ja keittelen siitä laimeaa mehua kiisselin pohjaksi.
Ruishiutaleet sopivat happamien marjojen seuraan. Jos en tee syksyisen aterian päätökseksi tätä fariinisokerilla makeutettua karpalopaistosta niin sitten kerrostan lasiin kinuskikastikkeella maustettua kermaa, puolukoita ja paistinpannussa ilman rasvaa paahdettuja ruishiutaleita
Kirpeän raikas syyspiiras paistetaan punaherukoista ja luumusta. Se tarjoillaan äkkimakean kinuskivaahdon kera. Pyöreä piiras on paistettu valmistaikinasta halkaisijaltaan 26 cm vuokaan. Kuvituskuva, reseptilla tulee enemmän mamman marjapiiras-tyylinen piirakka.
Kirpeän raikas syyspiiras paistetaan punaherukoista ja luumusta. Se tarjoillaan äkkimakean kinuskivaahdon kera. Pyöreä piiras on paistettu valmistaikinasta halkaisijaltaan 26 cm vuokaan. Kuvituskuva, reseptilla tulee enemmän mamman marjapiiras-tyylinen piirakka.
Pinaatti on mieto aines ja sopii loistavasti juhlapöydän suolaisiin piiraisiin raaka-aineeksi. Leivo ruuduiksi tai pyöreään vuokaan. Kuva on kuvituskuva, jossa olen käyttänyt tuoretta pinaattia.
Tässä reseptit thaimaalaiseen iltaan ystäväni Oumin ohjeilla.
Tässä reseptit thaimaalaiseen iltaan ystäväni Oumin ohjeilla.
Nyt varmasti ihmettelet, mistä opin thai-kieltä? En oppinut, vaikka siellä olen vieraillutkin. Tämä resepti on ystäväni Oumin taidonnäyte.
Thaimaassa syödään paljon vaaleaa kalaa. Tässä kalavuokaresepti.